Zeefdruk

Zeefdruk is de techniek bij uitstek voor het bedrukken van allerlei materialen die met een andere druktechniek niet bedrukbaar zijn. Bovendien is zeefdruk ideaal voor UV- en weersbestendig drukwerk: de kleuren zijn voor lange tijd kleurecht en goed dekkend.

Naast de gewone inkten, kunnen al deze materialen ook bedrukt worden met speciale inkten. Elke oplage is mogelijk.

Neem zeker een kijkje bij producten om ons uitgebreid aanbod te leren kennen!

Principe

Bij zeefdruk wordt, zoals het woord zegt, gedrukt met een zeef. Een fijne zeef wordt zeer sterk opgespannen in een stalen kader. Op deze zeef brengen we het te drukken beeld aan met een speciale emulsie. Deze emulsie dekt alle niet te drukken delen.

Op de zeef wordt inkt aangebracht en met behulp van een rakel* wordt de inkt door de zeef op de drager gedrukt. Overal waar er geen emulsie zit wordt de inkt overgebracht.

* De rakel bestaat uit een metalen houder, waarin een kunststof (polyurethaan) of rubberen strip is geklemd. Hiermee wordt de inkt over de drukvorm uitgestreken. De mazen van het gaas worden bij de heenstreek van de rakel met inkt gevuld. Bij de terugstreek wordt die inkt door het gaas naar beneden gedrukt op de drager.

Hier worden enkele typische zeefdruktermen verduidelijkt.

DPI
Dots per inch. Dit is een eenheid van resolutie van uitvoerapparatuur uitgedrukt in punten (dots) per inch (2,54 cm). Het is ook de eenheid van rasterlineatuur. De resolutie van een beeldscherm is over het algemeen 72 dpi, de resolutie van een te drukken foto is meestal 300 dpi. Hoe hoger het getal, hoe beter de kwaliteit.

emulsie
Lichtgevoelig product dat op het gaas van de zeef wordt aangebracht. Na belichting met een film over de emulsie, hardt de laag onder de transparante delen van de film uit. De niet-uitgeharde emulsie wordt uitgespoeld. Hier is het gaas open en kan er inkt doorheen de openingen op de drager komen.

oplage
Het aantal te drukken exemplaren.

Op bijna elk plaatmateriaal

We kunnen bijna elk plaatmateriaal bedrukken:

  • Kunststoffen: PVC, plexiglas (acrylaat platen), vinyl, schuim PVC (forex), polyester,polystyreen, PET, polypropyleen, dubbelwandige golfpolypropyleen…
  • Hout
  • Vezelplaat: spaanplaat, MDF, Trespa
  • Metaal: traanplaat, aluminium…
  • Glas
  • Tegels
  • Textiel: canvas, nylon, Tyvek…